enkele weken later

Het is ondertussen al enkele weken geleden dat ik nog iets van me laten horen heb op deze blog. Ik vind meer en meer mijn routine en het Finse onderwijs en geniet tussendoor van prachtige natuur in Finland. ’s Avonds is het genieten van de sauna.

Ik breng geregeld een bezoek aan de bibliotheek in Finland. Het bibliotheekstelsel in Finland is oud en goed verankerd in de Finse maatschappij. De Finse openbare bibliotheken zijn ooit voortgekomen vanuit de behoefte om boeren de mogelijkheid te bieden te leren lezen. De bibliotheken hebben in de loop der tijd een moderne maatschappelijk-educatieve functie gekregen in Finland. In de laatste versie van hun wet is onder andere de bepaling opgenomen dat bibliotheken een aantal goed opgeleide bibliotheekmedewerkers in dienst moeten hebben, gerelateerd aan de grootte van het werkgebied. Daarnaast is in de wet vastgelegd dat de bibliotheek nauw aan dient te sluiten op de waarden in de Finse samenleving, zoals gelijke kansen voor iedereen en de vrijheid van meningsuiting. Mede door die lange en breed gedragen traditie is de bibliotheek in Finland een vanzelfsprekend onderdeel van de maatschappij (Boekesteijn & van Kempen, 2018).

Elke gemeente moet een openbare bibliotheek hebben, zo staat in de Finse bibliotheekwet. In sommige, vooral kleinere gemeenten, is de bibliotheek de enige culturele instelling. Al jaren biedt de bibliotheek in Finland een breed palet aan diensten, variërend van cultuuruitingen en maatschappelijk-educatieve initiatieven tot leesbevordering en IT-ondersteuning (Boekesteijn & van Kempen, 2018).

Bij bepaalde diensten wordt er verregaand in netwerkverband samengewerkt. Onder meer als het gaat om de dienstverlening aan vluchtelingen. Bibliotheekmedewerkers gaan, samen met tolken, naar opvangcentra en bieden immigranten (ongeacht hun verblijfsstatus) een bibliotheekpas aan en geven hen toegang tot computers, et cetera. De focus van de bibliotheken ligt in eerste instantie niet op het leren van de Finse taal maar op het toegang geven tot computers, internet en het leren van bepaalde vaardigheden. Er zijn speciale folders in allerlei talen, ontwikkeld door de nationale bibliotheek, die elke bibliotheek kan gebruiken. Daarnaast is er één bibliotheek met een speciale collectie in vreemde talen, waar alle bibliotheken gebruik van kunnen maken. Voor deze dienst is extra rijkssubsidie beschikbaar (Boekesteijn & van Kempen, 2018).

De bibliotheek heeft dan ook een grote plaats in het Finse onderwijs, niet voor niets dus dat ik regelmatig een bezoekje breng aan de bibliotheek hier in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *