mijn eerste dag

7u00

Vandaag breekt een spannende dag aan voor me. Mijn eerste dag als leerkracht Psychologie in een Finse school. Ik ben eigenlijk wel heel nerveus. Al mijn Finse collega’s bezitten een masterdiploma. Ik ben zelf ‘slechts’ in het bezit van een bachelordiploma. Kan ik dan wel evenwaardig presteren? Hebben de leerlingen niet recht op een leerkracht met een hoger diploma of is mijn passie voor het vak dat ik geef, toch voldoende? Zullen mijn Finse collega’s mij wel als gelijkwaardig beschouwen? Ik ben ook de Finse taal niet machtig, dus mijn lessen zullen in mijn ‘beste’ Engels gegeven worden. Naast deze onzekerheden, ben ik ook wel heel benieuwd naar mijn eerste dag.

De lesuren van het Finse onderwijs bestaan maar slechts uit 45 minuten i.p.v. de 50 minuten in België. Belangrijk om weten voor mijn lesvoorbereiding. Finse docenten geven ook maar drie of vier lessen per dag van 45 minuten. Het idee daarachter is dat leraren tijd en energie moeten hebben om op eigen initiatief op een creatieve wijze lessen te ontwikkelen die inhoudelijk een hoog niveau kennen en goed aansluiten op het leren van de leerlingen. Finse leerlingen hebben meer vakantie en langere pauzes (75 minuten per dag) dan leerlingen in de meeste andere landen. Het paradoxale is dat “minder” hier blijkbaar “meer” is omdat de prestaties hoger liggen.

Finse leraren geven in principe alleen ’s ochtends les. Om 14u zal mijn eerste ervaringsdag er al op zitten.

15u00

Zo, mijn eerste dag zit er alweer op. Mijn eerste klas bestond uit tien, 16-jarigen.

In Finland is het zo dat leerlingen pas een bepaalde richting moeten kiezen aan de leeftijd van 16 jaar. Er zijn twee hoofdlijnen: algemeen secundair onderwijs, en technisch/beroeps. Vanaf dan wordt het onderwijs wel serieus selectiever en is er een tamelijk geleide toegang tot het hoger onderwijs. Voor bepaalde richtingen in het hoger onderwijs geldt een selectieproeven. In de drie hoogste jaren van het secundair werken ze ook niet langer met een jaarsysteem maar met modules. Je moet een pakket samenstellen, en dat pakket bepaalt je mogelijkheden voor het latere hoger onderwijs.

Deze leerlingen hebben dus bewust voor de module Psychologie gekozen.

De sfeer in de klas was zeer relax. Ik had soms het gevoel dat ik in een scoutsgroep zat. Er heerste een zeer ongedwongen sfeer, men spreekt er de leraars met de voornaam aan.